Ryzykowna gra w wyjście ze strefy euro - Borońska-Hryniewiecka, Karolina. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2015)
W miarę zbliżania się greckich wyborów parlamentarnych pytanie o możliwość wyjścia Grecji ze strefy euro nabiera "politycznego momentum”. Z analizy ewentualnych prawnych, politycznych i ekonomicznych skutków rezygnacji ze wspólnej waluty wynika, że najlepszym rozwiązaniem dla Unii Europejskiej byłaby restrukturyzacja greckich długów w obecnej konfiguracji instytucjonalnej. Drugą w kolejności opcją może być utworzenie substrefy euro dla krajów poddanych odbudowie finansowej.
Keywords: Grecja; Unia Europejska; strefa walutowa euro; zadłużenie publiczne; rozłożenie zadłużenia; kryzys finansowy

Strategiczne wytyczne w zakresie obronności Stanów Zjednoczonych : założenia, kontekst, implikacje - Piotrowski, Marcin Andrzej. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2012)
Ogłoszone przez administrację Obamy na początku stycznia br. Strategiczne wytyczne w zakresie obronności (Defense Strategic Guidance – DSG) spełniają trzy funkcje. Po pierwsze, przypieczętowują reorientację strategicznych priorytetów Stanów Zjednoczonych, wskazując region Azji i Pacyfiku jako główny obszar zainteresowania USA w wymiarze polityczno-wojskowym. Po drugie, rozstrzygają o dalszym kierunku transformacji sił zbrojnych USA. Po trzecie, stanowią polityczną wykładnię sposobu, w jaki administracja Obamy zamierza pogodzić te cele z długofalową walką z rosnącym długiem publicznym.
Keywords: Stany Zjednoczone; strategia bezpieczeństwa; bezpieczeństwo międzynarodowe; Azja Południowo-Wschodnia; polityka gospodarcza; bezpieczeństwo ekonomiczne; zadłużenie publiczne; zmiany struktury sił zbrojnych/jednostek wojskowych