Główne zadania czwartej generacji chińskich przywódców w ostatnim roku rządów - Szczudlik-Tatar, Justyna. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2012)
Raport z prac rządu, przedstawiony przez premiera Wen Jiabao na piątej sesji Ogólnochińskiego Zgromadzenia Przedstawicieli Ludowych jedenastej kadencji, można traktować jako testament odchodzącej tzw. czwartej generacji chińskich przywódców oraz jej wkład w modernizację Chin. Główne zadania na rok 2012 to przyspieszenie procesu restrukturyzacji gospodarki, która w większym stopniu powinna być oparta na popycie wewnętrznym, niwelowanie nierówności społecznych oraz dalsza budowa systemu ubezpieczeń społecznych. Chiny będą się także aktywniej angażować na arenie międzynarodowej w celu ochrony swoich interesów ekonomicznych.
Keywords: Chiny; polityka wewnętrzna; polityka zagraniczna poszczególnych państw; polityka gospodarcza; Azja Południowo-Wschodnia

Polityka Chin wobec Mjanmy - Szczudlik-Tatar, Justyna. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2012)
Przez zaangażowanie w Mjanmie Chiny starają się stworzyć przeciwwagę dla USA w Azji. Ponadto ChRL postrzega Mjanmę jako rynek zbytu i źródło surowców oraz kraj, przez który możliwy jest dostęp do Oceanu Indyjskiego z ominięciem cieśniny Malakka. Choć ostatnio Mjanma wstrzymała największą chińską inwestycję hydroenergetyczną i poprawiła relacje z USA, co interpretowano jako chęć uniezależnienia się od ChRL, Chiny pozostaną jej głównym partnerem. Unia Europejska powinna zachęcać Mjanmę do dalszych przemian, wykorzystując poparcie Chin dla transformacji jej reżimu politycznego oraz jej integracji z Azją.
Keywords: Chiny; Myanmar; polityka zagraniczna poszczególnych państw; dwustronne stosunki międzynarodowe; bezpieczeństwo międzynarodowe; Azja Południowo-Wschodnia

Wybory prezydenckie na Tajwanie : implikacje dla stosunków chińsko-tajwańskich - Szczudlik-Tatar, Justyna. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2012)
Zwycięstwo w wyborach prezydenckich na Tajwanie obecnego prezydenta Ma Ying-jeou, którego polityka poprawiła relacje z Chinami, może nie tylko utrwalić ten pokojowy kurs, lecz także zachęcić ChRL do wywarcia presji na rozpoczęcie rozmów o charakterze politycznym, co spowoduje problemy na tajwańskiej scenie politycznej. Natomiast zwycięstwo Tsai Ing-wen może spowolnić postęp w stosunkach z ChRL oraz wywołać napięcia związane z interpretacją „konsensusu z 1992 r.”. Jednakże otwarty konflikt w Cieśninie Tajwańskiej jest mało prawdopodobny. Bez względu na wynik wyborów przyszły prezydent będzie prawdopodobnie dążył do utrwalenia status quo, czego domaga się większość społeczeństwa Tajwanu.
Keywords: Chiny; Tajwan; polityka zagraniczna poszczególnych państw; dwustronne stosunki międzynarodowe; bezpieczeństwo międzynarodowe; Azja Południowo-Wschodnia; wybory/głosowanie; państwa częściowo suwerenne

Strategiczne wytyczne w zakresie obronności Stanów Zjednoczonych : założenia, kontekst, implikacje - Piotrowski, Marcin Andrzej. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2012)
Ogłoszone przez administrację Obamy na początku stycznia br. Strategiczne wytyczne w zakresie obronności (Defense Strategic Guidance – DSG) spełniają trzy funkcje. Po pierwsze, przypieczętowują reorientację strategicznych priorytetów Stanów Zjednoczonych, wskazując region Azji i Pacyfiku jako główny obszar zainteresowania USA w wymiarze polityczno-wojskowym. Po drugie, rozstrzygają o dalszym kierunku transformacji sił zbrojnych USA. Po trzecie, stanowią polityczną wykładnię sposobu, w jaki administracja Obamy zamierza pogodzić te cele z długofalową walką z rosnącym długiem publicznym.
Keywords: Stany Zjednoczone; strategia bezpieczeństwa; bezpieczeństwo międzynarodowe; Azja Południowo-Wschodnia; polityka gospodarcza; bezpieczeństwo ekonomiczne; zadłużenie publiczne; zmiany struktury sił zbrojnych/jednostek wojskowych

Konsekwencje śmierci Osamy bin Ladena dla konfliktu w Afganistanie - Rękawek, Kacper. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2011)
Śmierć Osamy bin Ladena – przywódcy Al-Ka’idy – może znacząco wpłynąć na dynamikę wydarzeń politycznych w Azji Południowej i posłużyć jako punkt zwrotny w relacjach amerykańsko-pakistańskich. Pomimo ostatnich napięć nie doprowadzi to jednak do zerwania współpracy USA i Pakistanu, gdyż oba kraje pełnią istotną rolę w procesie wypracowania skutecznego rozwiązania dla konfliktu w Afganistanie. Pozytywne zmiany w relacjach między tymi dwoma państwami wynikające z usunięcia bin Ladena mogłyby stworzyć szanse na trwałe zakończenie wojny w Afganistanie.
Keywords: Afganistan; Pakistan; kryzys międzynarodowy; terroryści/grupy terrorystyczne; Azja Południowa; Stany Zjednoczone

Zagrożenia dla bezpieczeństwa w Azji Wschodniej - Szczudlik-Tatar, Justyna. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2017)
Sytuacja polityczna i bezpieczeństwa w Azji Wschodniej zwiększa ryzyko destabilizacji wewnętrznej państw, militaryzacji regionu i wystąpienia konfliktów. Prawdopodobne jest wzmocnienie pozycji Chin. Długofalowym tego efektem może być modyfikacja regionalnego porządku, który teraz jest w dużej mierze oparty na obecności USA jako gwaranta bezpieczeństwa. Doraźnie rozwój wydarzeń może zmuszać amerykańską administrację do zwiększenia zainteresowania sytuacją w regionie kosztem uwagi poświęcanej innym częściom świata.
Keywords: bezpieczeństwo międzynarodowe; bezpieczeństwo wewnętrzne; Chiny; Azja Południowa; Azja Wschodnia; Japonia; Korea Południowa; Tajwan; region Pacyfiku