Zgoda Komisji Europejskiej na rozbudowę elektrowni jądrowej na Węgrzech - Jóżwiak, Veronika. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2017)
Decyzją z marca br. Komisja Europejska rozstrzygnęła pozytywnie dla Węgier ostatnie z trzech postępowań w sprawie planowanej rozbudowy elektrowni jądrowej w Paks. Oznacza to zielone światło dla realizacji projektu zleconego z wolnej ręki rosyjskiemu przedsiębiorstwu państwowemu Rosatom. Tryb podpisania umowy i częściowe jej utajnienie wskazują na istnienie szerszych uzgodnień w obszarze energetyki między Węgrami a Rosją. Przełoży się to na dalsze zacieśnianie ich współpracy politycznej. Decyzja zatwierdzająca pomoc publiczną zawiera wskazówki m.in. dla Polski dotyczące planowania projektów jądrowych.
Keywords: Federacja Rosyjska; Węgry; energetyka; elektrownie jądrowe; energia jądrowa

Polityka zagraniczna Węgier w nowych uwarunkowaniach międzynarodowych - Jóżwiak, Veronika. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2017)
Władze węgierskie uważają, że wraz z początkiem prezydentury Donalda Trumpa koniunktura międzynarodowa stała się dla nich korzystna. Należy się więc spodziewać, że będą prowadzić aktywniejszą politykę zagraniczną. Tym samym interesy węgierskie i polskie będą coraz bardziej rozbieżne. Premier Viktor Orbán opowiada się bowiem za wizją Unii Europejskiej opartej na tandemie francusko-niemieckim z samodzielnym potencjałem militarnym. Grupa Wyszehradzka miałaby tworzyć jeden z kilku konkurujących ze sobą gospodarczo regionów europejskich. Orbán liczy także, że USA rozpoczną normalizację relacji Zachodu z Rosją, co miałoby pozwolić Węgrom na przejęcie roli lidera w kształtowaniu polityki UE wobec Rosji.
Keywords: Węgry; szefowie rządów; polityka zagraniczna; Europa Środkowa