Współpraca unijno-rosyjska rok po inauguracji Partnerstwa dla modernizacji - Ćwiek-Karpowicz, Jarosław. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2011)
Zainaugurowane w zeszłym roku Partnerstwo dla modernizacji nie nadało większej dynamiki stosunkom unijno-rosyjskim. Przed zaplanowanym na 9-10 czerwca br. szczytem w Niżnym Nowogrodzie współpraca UE z Rosją wciąż napotyka na te same problemy, przede wszystkim związane z brakiem postępów w liberalizacji rosyjskiej gospodarki i demokratyzacji państwa. Rzeczywistym impulsem modernizacyjnym dla Rosji, zmieniającym jej dotychczasową politykę wobec UE, może być stworzenie jednolitego unijnego rynku energii.
Keywords: Unia Europejska; Europejska Polityka Sąsiedztwa (UE); międzynarodowe stosunki gospodarcze; Światowa Organizacja Handlu; Federacja Rosyjska; polityka handlu zagranicznego; ruch graniczny; prawa człowieka; międzynarodowe stosunki w dziedzinie nauki i techniki; polityka energetyczna; zasoby energii

Perspektywy rozwoju współpracy gospodarczej Polski z Chińską Republiką Ludową - Gradziuk, Artur. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2012)
Keywords: Polska; Chiny; międzynarodowa współpraca gospodarcza; zagraniczna polityka gospodarcza; handel międzynarodowy; zagraniczne inwestycje bezpośrednie