Współpraca rozwojowa krajów wyszehradzkich : wyzwania i szanse na wspólne działania - Kugiel, Patryk. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2011)
Kraje V4 stają się donatorami pomocy rozwojowej i usprawniają swoje systemy pomocowe pomimo ograniczonych zasobów i skromnych doświadczeń w tym obszarze. Chociaż łączą je podobne wyzwania i potencjał współpracy rozwojowej, częściej zdają się w tym zakresie rywalizować niż współdziałać. Więcej współpracy między tymi krajami mogłoby ulepszyć narodowe systemy i dawałoby szansę na wspólne inicjatywy. Cztery wybrane obszary, tj. finansowanie pomocy, jej przejrzystość, doświadczenia transformacji oraz podział pracy donatorów, dają największe szanse na poprawę systemów pomocowych.
Keywords: Grupa Wyszehradzka; pomoc zagraniczna/na rzecz rozwoju; Polska; Węgry; Czechy; Słowacja; współpraca w dziedzinie polityki rozwojowej; międzynarodowa współpraca regionalna; polityka zagraniczna poszczególnych państw

Iran wobec arabskiej wiosny i kryzysu w Syrii - Piotrowski, Marcin Andrzej. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2011)
Władze Iranu początkowo nie kryły satysfakcji z upadku reżimów w Tunezji i Egipcie, ale ich reakcje na kolejne arabskie rewolty były już bardziej wyważone. Rosnące zaniepokojenie rządu irańskiego budzi także eskalacja kryzysu w Syrii, który grozi utratą strategicznego sojusznika i zmianą korzystnej dla Iranu sytuacji na Bliskim Wschodzie. Na kalkulacje Iranu wpływ mają również kwestie historyczne i własne problemy wewnętrzne.
Keywords: Iran; Syria; Bliski Wschód/Środkowy Wschód i Afryka Północna; wielostronne stosunki międzynarodowe; regionalna polityka bezpieczeństwa państw; regionalna współzależność w systemie międzynarodowym; powstania/rewolty

Sytuacja na północy Kosowa i jej znaczenie dla integracji Serbii z UE - Żornaczuk, Tomasz. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2011)
Napięta od kilku tygodni sytuacja na północy Kosowa jest następstwem decyzji rządu tego kraju o rozmieszczeniu albańskich funkcjonariuszy na punktach granicznych będących dotychczas poza jego kontrolą, jak również sprzeciwu wobec takich działań wspólnoty serbskiej zamieszkującej to terytorium. Eskalacja konfliktu doprowadziła do zawieszenia dialogu Belgradu z Prisztiną. Chociaż te wydarzenia nie przeszkodziły Serbii w uzyskaniu 12 października br. rekomendacji Komisji Europejskiej koniecznej do przyznania statusu kandydata do członkostwa, to dalsza jej integracja z UE będzie zależeć od konstruktywnego przebiegu rozmów kosowsko-serbskich.
Keywords: Kosowo; grupy mniejszości; stosunki międzynarodowe; integracja europejska; polityka wewnętrzna

Eskalacja konfliktu Partii Pracujących Kurdystanu z tureckimi władzami - Kujawa, Karol. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2011)
W odpowiedzi na ataki terrorystyczne przeprowadzone przez Partię Pracujących Kurdystanu tureckie władze przyjęły nową strategię w walce z terroryzmem. Jej głównym założeniem jest likwidacja wszystkich baz bojowych kurdyjskiej partii, również poza granicami Turcji. Tego rodzaju postępowanie nie doprowadzi jednak do rozwiązania problemu kurdyjskiego i może wywołać dodatkowe napięcia w regionie bliskowschodnim. Dlatego też Unia Europejska powinna zachęcać władze tureckie do uwzględnienia niektórych postulatów Kurdów.
Keywords: Kurdowie; Turcja; Kurdystan; powstania/rewolty; terroryzm; antyterroryzm; zwalczanie powstania; Unia Europejska; bezpieczeństwo państwa; polityka wewnętrzna; polityka wobec grup etnicznych; polityka wobec mniejszości