Reduce US nukes in Europe to zero - Kulesa, Łukasz. (Polish Institute of International Affairs, 2009)
The nuclear dimension of NATO is rarely front page news, and this is no less the case in Poland than it is in other member states. While prominent as the central subject of a number of heated intra-Alliance debates during the Cold War, in recent years
Keywords: Organizacja Paktu Północnoatlantyckiego; broń jądrowa; nierozprzestrzenianie broni jądrowej; współpraca w dziedzinie polityki obronnej; współpraca wojskowa

Konsekwencje rozpadu ZSRR dla systemu nieproliferacji broni jądrowej - Prystrom, Janusz. (Konsekwencje rozpadu Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich dla systemu nieproliferacji broni jądrowej, 1992)
Keywords: Federacja Rosyjska; Ukraina; Białoruś; Kazachstan; transformacja systemu; nierozprzestrzenianie broni jądrowej

Perspektywy denuklearyzacji Korei Północnej - Durkalec, Jacek. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2012)
Objęcie przez Kim Dzong Una roli przywódcy nie zmienia dotychczasowych przewidywań co do możliwości rezygnacji Koreańskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej (KRLD) z posiadania broni jądrowej. Szansa na zrobienie przez KRLD ustępstw w tej dziedzinie jest nikła, zwłaszcza w roku 2012, kiedy reżim prawdopodobnie skupi się na konsolidacji władzy. Priorytetem społeczności międzynarodowej powinno być przekonanie Korei Północnej do zamrożenia jej programu jądrowego i rakietowego.
Keywords: Korea Północna; Federacja Rosyjska; Chiny; taktyczna broń jądrowa; Stany Zjednoczone; Japonia; nierozprzestrzenianie broni jądrowej; polityka jądrowa; polityka obronna/polityka bezpieczeństwa

Perspektywy amerykańsko-rosyjskich negocjacji w sprawie taktycznej broni jądrowej - Durkalec, Jacek. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2011)
Stany Zjednoczone będą dążyć do tego, by w ciągu roku od wejścia w życie nowego układu START rozpocząć z Rosją negocjacje obejmujące taktyczną broń jądrową. Ze względu na warunki, które stawia Rosja nie jest jednak pewne czy uda się przystąpić do rozmów. Zachęceniu rosyjskiego rządu do zmiany stanowiska w tej sprawie sprzyjałyby nie tylko pozytywne gesty ze strony USA i NATO, ale również przekonanie Rosji, iż weryfikowalna redukcja arsenału broni taktycznej leży w jej interesie.
Keywords: Stany Zjednoczone; Federacja Rosyjska; negocjacje; taktyczna broń jądrowa

Administracja Trumpa wobec zagrożenia nuklearnego i rakietowego ze strony Korei Północnej - Durkalec, Jacek. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2017)
Postępy programu nuklearnego i rakietowego Korei Północnej stają się dla USA naglącym zagrożeniem, któremu administracja Donalda Trumpa zamierza się zdecydowanie przeciwstawić. Jej strategia może być w dużym stopniu kontynuacją polityki z poprzednich lat, ale nowym czynnikiem będzie presja na Chiny, by w pełni wykorzystały swe możliwości nacisku na reżim Kim Dzong-Una. Kryzys na Półwyspie Koreańskim może mieć znaczące skutki dla relacji USA z europejskimi sojusznikami.
Keywords: bezpieczeństwo międzynarodowe; broń jądrowa; Korea Północna; Stany Zjednoczone

Reductions of tactical nuclear weapons in Europe : unbinding the gordian knot - Durkalec, Jacek. (Polish Institute of International Affairs, 2011)
In this issue of PISM Strategic Files Jacek Durkalec assesses the possibilities of NATO and Russia agreeing on reductions of nuclear arsenal in Europe. He favours desiging a long-term, cohesive and practical NATO approach towards Russia, which eventual
Keywords: broń jądrowa; rozbrojenie nuklearne; Organizacja Paktu Północnoatlantyckiego; Federacja Rosyjska; stosunki między państwami dysponującymi bronią jądrową; stosunki w dziedzinie obrony i bezpieczeństwa

Perspektywy uderzeń prewencyjnych na instalacje nuklearne Iranu - Piotrowski, Marcin Andrzej. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2011)
Publikacja technicznych ustaleń inspektorów ONZ istotnie zmienia międzynarodową debatę na temat nuklearyzacji Iranu. Kraj ten stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa USA i ich sojuszników na Bliskim Wschodzie. Różnice w percepcji skali tego zagrożenia dla USA i Izraela przekładają się na preferencje dla strategii wojskowych. Choć uderzenie prewencyjne USA jest mało prawdopodobne, nie można wykluczyć, że sięgnie po nie Izrael.
Keywords: Iran; Izrael; Bliski i Środkowy Wschód; wielostronne stosunki międzynarodowe; regionalna polityka bezpieczeństwa państw; regionalna współzależność w systemie międzynarodowym; bezpieczeństwo międzynarodowe; polityka jądrowa; nierozprzestrzenianie broni jądrowej; strategia bezpieczeństwa; strategia jądrowa; Stany Zjednoczone

Impas wokół irańskiego programu jądrowego - Durkalec, Jacek. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2011)
Iran odmawia podjęcia działań, które świadczyłyby o pokojowym charakterze jego programu jądrowego. Dwutorowe postępowanie społeczności międzynarodowej wobec tego kraju – oferowanie zachęt i jednocześnie zaostrzanie sankcji – nie odniosło jak dotąd pożądanych skutków. Strategia ta, mimo ograniczeń, pozostaje najlepszą opcją działania. Należy rozważyć sposoby jej udoskonalenia, a także przygotować się na scenariusz, w którym Iran będzie miał zdolność szybkiej budowy broni jądrowej.
Keywords: Iran; polityka jądrowa; broń jądrowa; energia jądrowa; kontrola broni nuklearnej; sankcje; bezpieczeństwo międzynarodowe

Konsekwencje nieudanego wystrzelenia północnokoreańskiej rakiety kosmicznej Unha-3 - Kulesa, Łukasz. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2012)
Wystrzelenie 13 kwietnia br. przez Koreę Północną rakiety kosmicznej Unha-3 miało być testem technologii wojskowych, a także polityczną i propagandową demonstracją siły towarzyszącą konsolidacji władzy przez Kim Dzong Una i stuleciu urodzin Kim Ir Sena. Niepowodzenie próby rakietowej może skłonić władze w Phenianie do przeprowadzenia testu jądrowego. Możliwości wpływu na politykę Korei Północnej przez zaostrzenie sankcji pozostają ograniczone. Podczas kampanii wyborczej w Stanach Zjednoczonych nie należy natomiast spodziewać się sformułowania przez nie kolejnej oferty pomocy dla KRLD.
Keywords: Korea Północna; pociski balistyczne; kontrola zbrojeń; broń jądrowa; bezpieczeństwo międzynarodowe; wpływ na politykę zagraniczną

Arms control during Obama's second term: what may the U.S. want and how can Europeans contribute? - Durkalec, Jacek. (Polish Institute of International Affairs, 2013)
During his second term in office, U.S. President Barack Obama is likely to continue the implementation of his ambitious arms control agenda. In the European context, this will require further work on the redefinition of the extended deterrence relation
Keywords: Stany Zjednoczone; broń jądrowa; broń/system broni; strategia bezpieczeństwa; bezpieczeństwo międzynarodowe; kontrola zbrojeń; polityka obronna/polityka bezpieczeństwa

The British SDSR : drivers, issues and possible implications for NATO - Chappell, Gareth. (The British Strategic Defence and Security Review : drivers, issues and possible implications for NATO, 2010)
The author, Gareth Chappell, argues that "there is likely to be no revolution in British strategic thinking" with the announcement of the 'Strategic Defence and Security Review' later this month. By the end of the month, the results of the much anticip
Keywords: Zjednoczone Królestwo; polityka obronna/polityka bezpieczeństwa; współpraca w dziedzinie polityki bezpieczeństwa; współpraca w dziedzinie polityki obronnej; strategia jądrowa; broń jądrowa; strategia bezpieczeństwa