France and the future of the European Union - Kaca, Elżbieta. Red.; Liszczyk, Dorota. Red.; Parkes, Roderick. Red.; Cichowlas, Olga.; Polski Instytut Spraw Międzynarodowych. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2012)
Keywords: Unia Europejska; Francja; dwustronne stosunki międzynarodowe; międzynarodowa polityka gospodarcza; polityka obronna/polityka bezpieczeństwa

"Prezydencja wspomagająca" jako model funkcjonowania prezydencji rotacyjnej w zakresie działań zewnętrznych UE - Gostyńska, Agata. ("Prezydencja wspomagająca" jako model funkcjonowania prezydencji rotacyjnej w zakresie działań zewnętrznych Unii Europejskiej, 2011)
Wynikające z postanowień traktatu z Lizbony znaczące ograniczenie kompetencji prezydencji rotacyjnej w zakresie zewnętrznej aktywności Unii Europejskiej skutkuje koniecznością wypracowania nowej formuły współpracy pomiędzy państwem sprawującym przewodnictwo w Radzie UE a unijnymi decydentami odpowiedzialnymi za realizację polityki zagranicznej UE. Doświadczenia prezydencji belgijskiej i węgierskiej wskazują, iż kształtujący się model „prezydencji wspomagającej” ma szanse utrwalić się jako najbardziej optymalny w tego typu stosunkach międzyinstytucjonalnych.
Keywords: Unia Europejska; Traktat lizboński (2007-12-13); przewodnictwo/prezydencja; polityka zagraniczna; stosunki między członkami podmiotów międzynarodowych; Wspólna Polityka Zagraniczna i Bezpieczeństwa (UE); wspólna polityka podmiotów międzynarodowych; współpraca w dziedzinie polityki zagranicznej; Europejska Współpraca Polityczna (WE)

Reforma zarządzania granicami (w) Unii Europejskiej - Gostyńska, Agata. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2011)
Wydarzenia w Afryce Północnej doprowadziły do wzmożonej presji migracyjnej na południowych granicach Unii Europejskiej. Wyeksponowała ona problemy w zarządzaniu granicami zewnętrznymi UE oraz wpłynęła na przyspieszenie prac nad reformami w obszarze spraw wewnętrznych. Parlament Europejski 13 września br. przyjął projekt rozporządzenia zmieniającego zasady funkcjonowania agencji Frontex, finalizując negocjacje w tym zakresie. Wyzwaniem polskiej prezydencji będzie natomiast koordynacja pierwszej fazy negocjacji w sprawie modyfikacji porządku prawnego strefy Schengen.
Keywords: Unia Europejska; granice państwa/granice; Układ z Schengen (1985-06-14); Układ uzupełniający z Schengen (1990-06-194); polityka migracyjna

Personel Europejskiej Służby Działań Zewnętrznych do przeglądu? : bilans i wnioski z dotychczasowej polityki kadrowej - Formuszewicz, Ryszarda. (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, 2012)
Keywords: Unia Europejska; dyplomacja; kadry; polityka personalna; administracja publiczna